mandag den 23. marts 2015

Kost, rygning, alkohol og motion - KRAM

Overvægt, rygning, storforbrug af alkohol samt fysisk inaktivitet er associeret med livsstilssygdomme, øget sygelighed (morbiditet) og dødelighed (mortalitet).
Der er evidens for, at god ernæring, ingen rygning, fysisk aktivitet og intet skadeligt forbrug af alkohol og stoffer forebygger fysiske, psykiske og sociale problemer, samt kroniske lidelser. Det er veldokumenteret, at der er effekt af livsstilsændringer hos patienter med kroniske sygdomme (hjertekar-, lunge- og diabeteslidelser) samt hos patienter, der skal opereres [1] 

KRAM (kost, rygning, alkohol og motion) er en sundhedsmæssig risikovurdering, som indeholder fire faktorer:

Kost: Fedtholdig kost er en risikofaktor for åreforkalkning (aterosklerose), da kolesterol sætter sig i karvæggen. (se video - lipoproteiner, LDL, HDL og VLDL). Det er derfor væsentligt at man indtager en sund og varieret kost – de 10 kostråd.

Rygning: Rygning og passiv rygning er markante årsager til det høje antal hjerte-kar-sygdomme i Danmark. Rygning øger tendensen til dannelse af blodpropper. Ved et dagligt forbrug på tre til fem cigaretter for kvinder og seks cigaretter dagligt for mænd, er risikoen for blodprop i hjertet fordoblet. Selv et lille forbrug af cigaretter har betydning for hjerte-kar-sygdomme. De der stopper med at ryge efter AMI, har markant lavere risiko for en ny blodprop, end dem der fortsætter med at ryge [2]. 

Alkohol: Alkohol er forbundet med øget dødelighed og risiko for sygdom. Man har en lav risiko for at få følgesygdomme ved et alkoholforbrug på under syv genstande for kvinder og 14 for mænd ugentligt. Man har en høj risiko for alkoholrelateret sygdom ved et forbrug på mere end 14 genstande for kvinder og 21 genstande for mænd ugentligt [3, p. 91-2].
Alkohol øger risikoen for forhøjet blodtryk (hypertension) og udviklingen af aterosklerose [4, p. 95]. 

Motion: Minimum 30 minutters fysisk aktivitet med høj puls dagligt for voksne. Det er vigtigt at være fysisk aktiv, så det er nemmere at holde en sund vægt. Man styrker samtidig sit mentale og fysiske velvære og forebygger en række livsstilssygdomme [5]. 



De 10 kostråd: 

1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.

2. Spis frugt og mange grøntsager - spis 600 gram om dagen, mindst halvdelen skal være grøntsager.
Spis grøntsager til alle hovedmåltider og frugt og grøntsager som mellemmåltider. Vælg grove grøntsager som løg, æter, broccoli, blomkål, rodfrugter og bønner.

3. Spis mere fisk - gerne 350 g. fisk om ugen, heraf 200 g. fed fisk, som laks, ørred, makrel, sild. Spis fisk mindst 2 gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.

4. Vælg fuldkorn og spis mindst 75 g. om ugen.
Vælg fuldkorn først, gå efter fuldkornsmærket. Vælg rugbrød, eller anden fuldkornsbrød til madpakken og vælg fuldkornsris eller pasta.

5. Vælg magert kød og kødpålæg - vælg kød og kødprodukter med max 10 % fedt og spis højst 500 g. tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Spises der federe udskæringer, så hæld stegefedtet fra.

6. Vælg magre mejeriprodukter - vælg skummet-, mini- eller kærnemælk, 1/4-1/2 l. mælkeprodukter om dagen er passende. Vælg surmælksprodukter som youghurt med max 0,7 % fedt, og vælg ost med max 17 % fedt (30+).

7. Spis mindre mættet fedt - vælg planteolier og flydende eller blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine. Skrab brødet eller lad være med at bruge fedtstof men olie i maden i stedet for smør og smid fedtstoffet væk.

8. Spis mad med mindre salt - køb madvarer med mindre salt, det meste salt får vi fra forarbejdede madvarer som brød, kødprodukter, ost og færdigretter - vælg produkter med nøglehulsmærket.

9. Spis mindre sukker - skær ned på de søde sager både til hverdag og på fridage. Drik max en halv liter sodavand, saft, juice eller energidrik om ugen.

10. Drik vand - i stedet for sodavand og saft. Hvis der ikke er varmt er det som regel nok at drikke 1-1,5 liter væske om dagen [6].


___________________________________________________________________________________________________________________________

[1] PRI. KRAM screening og intervention (voksne). Sample references [Internet]. Region Nordjylland; 2014 [cited 2015 Mar 23]. Available from: https://pri.rn.dk/Sider/19208.aspx

[2] Sundhedsstyrelsen. Rygning og sygdom. Sample references [Internet]. 2014 [cited 2015 Mar 23]. Available from: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed/tobak/rygning-og-sygdom

[3] Torup AW. Livsstil og sygdom. In: Viborg AL, Torup AW, editor. Sygdomslære - hånden på hjertet. 2nd ed. Kbh.: Munksgaard Danmark; 2014, p. 91-2.

[4] Torup AW. Livsstil og sygdom. In: Viborg AL, Torup AW, editor. Sygdomslære - hånden på hjertet. 2nd ed. Kbh.: Munksgaard Danmark; 2014, p. 95.

[5] Fødevarestyrelsen. De officielle kostråd. Sample references [Internet]. 2013 [cited 2015 Mar 23]. Available from: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer/Alle%20publikationer/2013200.pdf

[6] Redaktionen på sundhedsguiden.dk. De 10 kostråd. Sample references [Internet]. 2013 [cited 2015 Mar 23]. Available from: http://www.sundhedsguiden.dk/da/temaer/alle-temaer/kost-og-ernaering/generelt-om-kost-og-ernaering/de-8-nye-kostraa;d/